DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 20 februari 2014

Katalysator maakt zonlicht vloeibaar


Nieuwegein.- Met een nieuwe katalysator van Differ in Nieuwegein kan zonne-energie worden opgeslagen in compacte ‘solar fuels’. Met solar fuels wordt het mogelijk om de stroompieken van zon en wind op grote schaal in te zetten in onze energie-infrastructuur. Solar fuels hebben een hoge energiedichtheid en sluiten goed aan op de bestaande energie-infrastructuur.
De onderzoekers vuren voor het bouwen van een nieuwe efficiente zonlichtkatalysator een bombardement van heliumionen af op een ijzeroppervlak. Daardoor ontstaan sponzige nanostructuren. Die poreuze structuur is na oxidatie geschikt als fotokatalysator bij het splitsen van water en.. het omzetten van duurzame energie van zon en wind in waterstof
Waterstof en andere solar fuels zijn een nieuwe stap in de richting van een duurzame energieinfrastructuur die draait zonder fossiele brandstoffen. De onderzoekers onder leiding van FOM-promovendus Irem Tanyeli van het Nederlandse DIFFER en de Universiteit Basel publiceren hun vinding in het vakblad Advanced Materials and Interfaces. 
-Meer over het onderzoek
-Dringen zon en wind fossiel uit de markt
20 februari 2014


Geen opmerkingen: