DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

vrijdag 23 november 2012

Gasexpansiemotor; restwarmte wordt stroom



Het Amerikaanse technologiebedrijf Power Verde heeft een gasexpansiemotor ontwikkeld die warme vloeistoffen van 'slechts' 70 graden Celsius omzet in elektriciteit. Het concept om warmte terug te winnen kan worden ingezet in solarsystemen, geothermie, het winnen van elektriciteit uit biomassa en het terugwinnen van restwarmte in de industrie. 
De Gasexpansie Motor (Gem) van Power Verde verzilvert energie uit vloeistoffen met relatief lage temperaturen. De GEM verhit met de aangeboden warmte een werkvloeistof tot deze overgaat in gas. Tijdens de overgang ontstaat een hoge druk die zorgt voor een aardig rendement. Het onzettingsmoment is vergelijkbaar met de stoomkracht die vrijkomt uit als water gaat koken. De vloeistof gaat al over in gas bij een temperatuur van (71.11 gr Celsius, 160F). Een geneator zet de hoge druk om in elektrische stroom. Nieuw is de speciale werkvloeistof die PowerVerde gebruikt om de hoge druk op te wekken
Het concept kan in de industrie tot veel energiebesparing leiden. De GEM-machine wordt in Nederland binnenkort voor het eerst ingezet voor het opvangen van de restwarmte van een nieuwe houtverbrandingsinstallatie in Harlingen. De fabrikant noemt als als extra mogelijkheid het overdag opslaan van door de zon verwarmd water in ondergrondse tanks. De Gems kunnen dan 's nacht alsnog de energie aan het warme water onttrekken. 

Restwarmte uitwisselen en hergebruiken
Agentschap NL publiceerde  begin november een document/handreiking die het hergebruik van industriĆ«le warmte moet bevorderen. Warmte-efficiency en -uitwisseling is volgens Agentschap niet alleen een technisch vraagstuk, maar ook een organisatorische uitdaging die vraagt om een sterke procesmatige aanpak. Het is de bedoeling dat producenten en afnemersvan warmte de handen ineenslaan.
-Meer over gasexpansiemotoren 




Geen opmerkingen: