DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 10 januari 2013

Riool houdt woonwijk Delft warm



Een nieuw warmtestation op een rioolnet houdt sinds kort een Delftse woonwijk warm. De energie komt uit Riothermie; het warmtegebruik van rioolwater.Het nieuwe warmtestation ligt aan de A4, vlak bij de awzi Harnaschpolder. 
Sinds enkele weken levert een rioolstation bij het Zuid-Hollandse Den Hoorn warmte aan circa 500 woonhuizen in de Delftse wijk Harnaschpolder. Uiteindelijk kunnen 1400 woningen worden aangesloten. Het is voor het eerst dat rioolthermie in Nederland op deze schaal wordt ingezet. Hoe het warmtepompsysteem werkt?

Ammoniak
Gezuiverd maar nog lauw afvalwater uit de zuiveringsinstallatie (20 graden) wordt via buizen naar het warmtestation gepompt; 200 m3 per uur. In het warmtestation wordt het lauwe afvalwater langs warmtewisselaars geleid die zijn gevuld met ammoniak. De ammoniak wordt verwarmd waarna zuigercompressoren de druk en de temperatuur verder opvoeren. Via een pomp wordt het water uiteindelijk op 75 graden naar nieuwbouwwijk Harnaschpolder gestuurd.
Eneco-Delft werkt in het project samen met het Hoogheemraadschap van Delfland, Delfluent, gemeenten Delft en lokale corporaties. Slechts een klein deel van het beschikbare afvalwater wordt op dit moment gebruikt voor warmteopwekking. Een enorm potentieel van de afvalwarmte kan later alsnog worden benut.
Riothermie kan ook gecombineerd worden met bodemenergie. Energie die in de zomer door riothermie
gewonnen wordt, kan na opslag in de bodem opgeslagen en in de winter worden gebruikt.
-Riothermie volgens de ingenieurs van Kiviniria 



Geen opmerkingen: