DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

dinsdag 1 januari 2013

Houtgas uit WO ll wordt Solar Fuel



De houtgasgenerator van je opa komt terug! De houtgastechniek van toen is een interessante oplossing voor ons huidige energieprobleem. Gas uit biomassa (hout, ..bermgras!) kan de dure olie uit het Midden-Oosten vervangen. Het idee? 
-
In WO ll werd de benzine en diesel in ons land schaars. Om toch te kunnen rijden werd er veel geïmproviseerd. Eerder in WO l reden er al auto's rond op lichtgas (gas voor straatverlichting). Het gas was echter niet beschikbaar op het platteland. Dé nieuwe oplossing was een gasfabriekje op je auto. Even 'hout tanken' voor de gasgenerator kon op special plekken langs de snelwegen. Handig, dan hoefde je niet het bos in. 
-
Het principe om gas uit hout te halen kwam van de Fransman Lebon in 1795. De eerste gasgeneratoren die hij bedacht en bouwde konden turf, cokes, bruin-kool, anthraciet en hout onder druk omzetten in vluchtig gas. 


Is kunstenaar Joost Conijn een pionier omdat hij een paar jaar geleden een Citroen DS voorzag van een gasgenerator, zie afb hierboven. Met zijn wonderlijke houtauto maakte hij een  ontdekkingsreis door Oost-Europa. Hout genoeg daar...! Werd hij ingehaald door de geschiedenis of was hij aan het pionieren..? Zeker is dat houtvergassing (gassificatie)  een geweldige come-back maakt.  De brandstof is schoon en komt uit de slootkant. 
-
Nu vloeibare fossielen (benzine en diesel) de natuur en onze portemonnee ernstig hebben aangetast, pakken we de draad van het houtgas weer op. Gas uit biomassa heet tegenwoordig syngas. Dat is na zuivering een schone duurzame brandstof. Het is natuurlijk wel even wennen; syngas uit hout, kool, bioafval, bermgras etc. De industrie in de haven wil er mee experimenteren
-
ECN in Petten ontwikkelde een route om syngas in te passen in onze economie. Er draaien al complete energiecentrales op kolenvergassing. Als je dan ook nog duurzame energie gebruikt van zon en wind om het syngas te maken, ben je op de goede weg. Net als je opa, maar …..veel, veel schoner. Dat heet vooruitgang.
-Meer over de opwekking van syngas via Fischer-Tropsch
-Naar een schone toekomst in 2050 (PBL-publ.)
-Ook bekend als synthetisch gas, gasificatie, gasificatie

Geen opmerkingen: