DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

woensdag 15 februari 2012

Gasturbine draait op landbouwafval



De Universiteit Twente ontwikkelde met twee partners een kleine elektriciteitscentrale die draait op pyrolyseolie uit duurzame biomassa. De turbine speelt in op de toenemende behoefte aan groene energie. De OP-16 turbine wekt met een geclaimed rendement van 90% duurzame energie op uit ‘gekraakt’ landbouwafval. De ontwikkelaars, Opra Turbines, Universiteit Twente en brandstoffenspecialist BTG-BTL kregen voor het project 2,5 miljoen subsidie van de provincie OverijsselDe Provincie Overijssel ondersteunde ook de ontwikkeling van het nieuwe, zeer kansrijke pyrolyseproces dat landbouwafval omzet in hoogwaardige brandstof voor de OP-16 turbine.
De OP-16 gasturbine van het Hengelose bedrijf OPRA is een industriĆ«le, radiale turbine in de 2 Megawatt power range. De turbine drijft een generator aan die energie en warmte levert aan een bedrijf of wijk. Eventueel kunnen de OP16 units gecombineerd worden tot een grotere energiecentrales van maximaal 10 MWe. Het bedrijf BTG-BTL, een spin off van de TU Enschede, gaat de speciale pyrolyse-olie produceren in een nieuw te bouwen pyrolyseinstallatie in Hengelo. De groene pyrolyseolie wordt gewonnen uit bos- en landbouwafval. Het materiaal wordt bij een temperatuur van 500 graden Celsius ‘gekraakt’ tot kleinere moleculen die zich vormen tot een duurzame olie. De generatorsets die op deze klimaatneutrale brandstof draaien zullen na de eerste tests het komende jaar worden doorontwikkeld en daarna beschikbaar komen voor de energiemarkt.
Het project is onderdeel van het BE2.O-programma, gefinancierd door de provincie Overijssel (2,5 miljoen Euro), de Universiteit Twente en een aantal regionale bedrijven. Meer over de pyrolysetechnologie van BTG-BTL, een spin off van TU/Enschede. Zie ook: www.BE2O.nl

Geen opmerkingen: